DNA Jaarcongres 2021: Inspirerend online event

Op 18 november jl. organiseerde De Nederlandse Associatie haar jaarlijkse congres. Als partner van DNA en omdat wij graag op de hoogte blijven  van wat er bij verenigingen speelt, waren wij er ook bij. Dit jaar was het een online event waaraan 200 verenigingsprofessionals meededen. Ondanks de fysieke beperkingen is het DNA gelukt om een leerzaam en inspirerend jaarcongres neer te zetten.

Kon je er niet bij zijn? Hier een korte impressie van het DNA Congres 2021.

Nationaal Verenigings Onderzoek

Voor de tweede keer hebben IVBB (Instituut voor Verenigingen, Branches en Beroepen) en DNA de handen ineen geslagen voor het NVO. (Nationaal Verenigingsonderzoek)

Ruim 50000 verenigingen zijn aangeschreven en met een response van ruim 9% is er een representatief  beeld ontstaan van het verenigingslandschap.

Tijdens het DNA-jaarcongres werd het rapport gepresenteerd en besproken. Het rapport is op deze website na te lezen.

Hogere leden betrokkenheid door Corona

Wat ons opviel in het rapport was de invloed van de pandemie op ledenbetrokkenheid. Veel verenigingen hebben door deze situatie een digitaliseringsslag gemaakt. Nu blijkt dat 60% van de branche- en beroepsorganisaties die meededen aan het onderzoek, ziet dat deze digitalisering voor meer betrokkenheid van de leden zorgde.

Inspirerend event

Een van de hoogtepunten was een inspirerende lezing van Arend Ardon. “Ingesleten patronen staan vernieuwing in de weg. Door af en toe stil te staan en oog te hebben voor deze patronen maak je ruimte voor verandering.” Zo leerde hij ons. Verder stonden er twee rondes met verschillende praktische workshops op het programma.

Uitreiking DNA Awards 2021

De dag werd afgesloten met de uitreiking van de DNA Awards. Zo mag de NGH (Nederlandse Huisartsen Genootschap) zich Vereniging van het Jaar noemen. En werd Gonny Eussen van ANKO (Algemene Nederlandse Kappersorganisatie)  uitgeroepen tot Talent van het jaar voor haar inzet bij de brancheorganisatie voor kappers.

After-movie

Kon je niet aanwezig zijn bij het DNA-congres? Bekijk op de website van DNA de speciaal daarvoor gemaakte after-movie!